6 грудня


6 грудня: цей день в історії

Сьогодні в Україні День збройних сил, на які покладаються оборона України, захист її суверенітету, територіальної цілісності та недоторканності.


Військове управління Збройними силами здійснює Генеральний Штаб.
Організаційно Збройні сили України складаються з органів військового управління, об'єднань, з`єднань, військових частин, військових навчальних закладів, установ та організацій.
До складу Збройних сил України належать також об'єднання, з'єднання, військові частини, військові навчальні заклади, установи та організації, що не належать до зазначених вище видів.

Вітання всім причетним до військової справи!
Столиця була оточена величезним Батиєвим військом ще з листопада. Галицько-волинський князь Данило Романович (Галицький), що княжив у Києві, на той час виїхав з міста, залишивши замість себе воєводу Дмитра. Мороз, який скував заболочену заплаву Хрещатицького ручаю (вона захищала найуразливіше місце – Лядські ворота), дозволив нападникам підвести стінобитну техніку до муру, який захищав місто, по всьому периметру. За даними літописів, каменеметальні машини «безперестану били день і ніч» і таки зробили у стіні пролом, куди увірвалися тисячі ординців.
1240 – монголо-татарські війська на чолі з ханом Батиєм захопили, спалили та зруйнували Київ.
Кияни билися так, що ворог був змушений зупинитися на валу, але сили були нерівними. Розуміючи, що всієї території Верхнього міста йому вже не втримати, Дмитро відвів уцілілих оборонців Києва у град Володимира. Вранці 6 грудня підкріплені свіжими силами ординці прорвали укріплення міста Володимира в районі Софійських воріт, названих пізніше Батиєвими. Оборонці запекло, на смерть боролися за кожну вулицю, кожен будинок. Чи не найдовше трималася Десятинна церква, але зрештою впала і вона.
Дмитро був поранений, але Батий, вражений хоробрістю воєводи, наказав не вбивати його

1370 - великий князь литовський Ольгерд взяв в облогу Москву.
Простоявши під містом вісім днів, він почав просити вічного миру, пропонуючи видати свою дочку за двоюрідного брата князя Дмитра Івановича - серпуховського князя Володимира Андрійовича.
Московський князь погодився тільки на перемир'я до Петрова дня (тобто на півроку)
1741 - внаслідок палацового перевороту 5-6 грудня імператрицею Росії стала дочка Петра I і Катерини I Єлизавета.
Скинуте гвардією немовля Івана VI ув'язнили
1833 – у Харкові відкрилася «міська Публічна бібліотека». Спочатку вона перебувала у віданні міністерства внутрішніх справ, а з 1834 року перейшла у відомство міністерства народної освіти. Доступ до Бібліотеки, за її правилами, був відкритий для кожного «без утруднення і без квитків, крім осіб в непристойному вигляді або вбранні». Тим не менш, успіху вона не мала. На думку сучасників, «істотний вплив на її популярність мало те обставина, що бібліотека являла щось середнє між казенним закладом і громадським установою. Так і виникла вона не за громадською ініціативою, а за пропозицією уряду, прийнятому як припис...»

1862 – російський імператор Олександр II затвердив проект створення ракетного заводу у Миколаєві, представлений вченим-артилеристом Костянтином Константиновим

1876 - на сцені петербурзького Маріїнського театру відбулася прем'єра опери Петра Чайковського «Коваль Вакула» на сюжет гоголівської «Ночі перед Різдвом».
1905 - проголошена Красноярська республіка – самоуправління, організоване Об'єднаною радою робітничих і солдатських депутатів у Красноярську під час Першої російської революції.
Публіка тепло зустріла оперу, але через десять років композитор її переробив і перейменував у «Черевички»
Проіснувала до 2 січня 1906 р.
1917 - парламент Фінляндії ухвалив рішення про відокремлення зі складу Росії та отримання статусу незалежної держави
1943 - війська 2-го Українського фронту взяли місто Олександрія Кіровоградської області
1919 - на військовій нараді у Новій Чорториї було ухвалене остаточне рішення, аби Армія УНР почала І Зимовий похід.
Партизанський рейд тилами більшовиків і денікінців став безпрецедентним за своїм характером і героїчністю. В поході під проводом Михайла Омеляновича-Павленка взяло участь близько 10 тисяч осіб, проте сам бойовий склад частин нараховував 2 тисячі багнетів, 1 тисячу шабель та 14 гармат. 75% загальної кількості складали штаби, немуштрові частини, обози і транспорти хворих.
Українська армія Зимового походу складалась із:
- Запорізької дивізії отамана Гулого-Гуленка
- Київської дивізії отамана Юрка Тютюнника
- Волинської дивізії отамана Никоніва
- Окремого кінного полку полковника Чижевського
- Галицької кінної бригади отамана Шепаровича - Кінної сотні штабу Армії.
1941 - під натиском німців радянські війська залишили районний центр Сталінської області Дебальцеве
За підсумком рейду Армія УНР була збережена. За час походу пройдено 2500 км, проведено більше 50 успішних боїв.
Усі учасники Зимового походу, що повернулися, були нагороджені найвищим орденом - Залізного Хреста
1941 - ортскомендант Дніпропетровська оголосив про розстріл 100 заручників у відповідь на замах на німецького офіцера
1919 – головний отаман військ УНР Симон Петлюра виїхав у Варшаву
1997 - військово-транспортний літак Ан-124 ВПС Росії впав на житловий будинок в Іркутську. Загинуло 72 людини
1956 – у Мельбурні під час XVI Літніх Олімпійських ігор відбувався найскандальніший матч в історії водного поло.
За місяць до того Радянський Союз увів війська в Угорщину, а в півфіналі збірна СРСР зустрілася з угорською збірною. Угорці змагалися затято й вигравали 4:0, але матч не був завершений через те, що між командами спалахнула бійка, басейн забарвився кров'ю.
Зрештою збірна Угорщини стала чемпіоном (збірна СРСР здобула бронзові медалі), причому частина команди вирішила не повертатися на батьківщину, попросивши політичного притулку у США
Верховна Рада ухвалила закони "Про оборону України", "Про Збройнi сили України", якими проголошено створення ЗСУ.
1986 – в Оренбурзі - у школі-інтернаті №2 - засновано поп-групу «Ласковий май».
Її утворили керівник музичного гуртка інтернату Сергій Кузнєцов і 13-річний учень Юра Шатунов
1991 – дата народження Збройних сил України.
1991 - Верховна Рада України денонсувала союзний договір від 30 грудня 1922 р. й постановила не розглядати Україну як складову частину СРСР
Того ж дня було затверджено текст Вiйськової присяги, яку у залi Верховної Ради першим склав мiнiстр оборони Костянтин Морозов
1991 - незалежність України визнали Естонія і Куба 2000 – відкритий ліверморій – хімічний елемент з атомним номером 116
2003 — засновано Львівський муніципальний духовий оркестр «Галицькі Сурми» (тоді — Оркестр ветеранів військово-оркестрової служби)
2002 – Єврокомісія вирішила виплатити до 300 тисяч євро кожному фермеру, який погодиться відмовитися від вирощування тютюну і почне освоювати інші культури

2003 — засновано Львівський муніципальний духовий оркестр «Галицькі Сурми» (тоді — Оркестр ветеранів військово-оркестрової служби)
Поділитись на Google Plus

Автор Ірпінь INFO

0 Коментарів:

Дописати коментар